Kjeveortoped

Hva er en kjeveortoped?

En kjeveortoped, også kalt reguleringstannlege, er en tannlege med spesialistutdannelse i kjeveortopedi. Tannlegeutdannelsen tar 5 år i Norge. Deretter tar spesialistutdanningen 3 år. Dag Kjelland jobber med tannpleiere i teamet sitt.

Hva gjør kjeveortopeden?

Omlag 30% av alle barn og unge har behov for kjeveortopedi. Voksne kan også behandles.

Kjeveortopeden jobber med å korrigere bitt, for de som har bittfeil og skjeve tenner. Det tas røntgenbilder for at kjeveortopeden skal kunne planlegge hvordan de angriper den enkeltes utfordringer. Noen opplever å få tenner på utenfor de normale områdene, slik at de må korrigeres på plass. Det skjer som regel ved at det ikke er plass i kjeven i tannrekken, eller at det av andre årsaker har feil stilling.

Råd fra reguleringstannlege

Når man har reguleringsapparat på tennene, må man være ekstra nøye med rengjøringen. Tennene børstes grundig hver morgen og kveld, og gjerne noe enklere etter hvert måltid. Nødvendige børster og tilleggsutstyr samt instruksjon i riktig bruk får dere her hos oss. Vi anbefaler fluorskylling for alle pasienter som har reguleringsapparat på tennene.

Har du noen andre spørsmål til reguleringstannlegen? Kanskje du finner de blant ofte stilte spørsmål. Hvis ikke, kontakt oss!

Se hvordan du børster tannreguleringen